Υλικά

25γρ νωπή μαγιά
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml χλιαρό γάλα
120γρ ζάχαρη
250γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακωμένο
1 πρέζα αλάτι
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μέλι
3 κρόκους αυγών
100γρ ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη
100γρ ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, ψιλοκομμένη
100γρ αμυγδαλόπαστα, ψιλοκομμένη

Για το γλάσο

100γρ αμύγδαλα τριμμένα
100γρ ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 ασπράδια αυγού
50γρ ολόκληρα αμύγδαλα
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 100γρ αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 λεπτά. Προσθέτουμε ακόμα 100γρ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Προσθέτουμε 150γρ αλεύρι, 60γρ ζάχαρη, 80γρ βούτυρο και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.

Προσθέτουμε 150γρ αλεύρι μια 170γρ βούτυρο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για 30 λεπτά.

Προσθέτουμε το αλάτι, 60γρ ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα, το μέλι και έναν – έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν η ζύμη κολάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Ρίχνουμε τα ζαχαρωμένα φρούτα και την αμυγδαλόπαστα. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για 8 ώρες περίπου.

Πλάθουμε την ζύμη και τις δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του περιστεριού πιέζοντας τις 2 άκρες. Το βάζουμε σε μια χάρτινη φόρμα μιας χρήσης για κολόμπα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 6 ώρες.

Ενώνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα ασπράδια και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε το τσουρέκι με το γλάσο και το πασπαλίζουμε με τα ολόκληρα αμύγδαλα και την ζαχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα για 50 λεπτά.

πηγη tasty-day.gr