ΓΙΑ 1 ΣΤΡΟΓΓΥΛO ΤΑΨI (34-36 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΒΡΑΣΙΜΟ: 25΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,50 η μερίδα

Υλικά
2-3 φύλλα κρούστας
3-4 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα

Για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πρόβειο
½ φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 φλ. ψιλό σιμιγδάλι ή τραχανά
4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή
2 βανιλίνες
3-4 κ.σ. βούτυρο
κανέλα σε σκόνη, για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
2 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 φλ. νερό
1 φλούδα λεμονιού, ακέρωτου
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (ή τον τραχανά) και τις βανίλιες και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα και να κάνει φουσκάλες. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνειά του και στρώνουμε και το δεύτερο. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα. Τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί τα διπλώνουμε προς τα μέσα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Περιχύνουμε τη γαλατόπιτα με το σιρόπι, πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.

πηγή: alatikaipiperi.gr