Υλικά για νηστίσιμη σπανακόπιτα 

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο 
  • 1.5 κιλό σπανάκι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2-3 πράσα (το λευκό κομμάτι)
  • 3 φρ. κρεμμυδάκια
  • 300 γρ.ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για το άπλωμα
  • ⅓ κ.γ πιπέρι
  • 1 ½ κ.γ αλάτι

Συνταγή για νηστίσιμη σπανακόπιτα 

  • Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ξεκινώντας από κρύο μάτι, ζεματάμε το σπανάκι σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, για να φύγουν τα υγρά, χωρίς καθόλου πρόσθετο νερό ή λάδι, σε μετρια φωτια για περίπου 10’ 
  • Αποσύρουμε απο την φωτιά και βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και χρυσαφίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε τη γέμιση
  • Μεταφέρουμε την γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 – 40 λεπτά.
  • Σε ταψί 40Χ30 απλώνουμε μια καλή στρώση λάδι με το πινελάκι, ώστε να πάει παντού και στα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε 4 φύλλα με κάλο λάδωμα ανάμεσα τους, ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Απλώνουμε καλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, και προσέχουμε να έχει όσο λιγότερο ζουμί γίνεται.
  • Σκεπάζουμε με ακόμα 4 φύλλα καλά λαδωμένα χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο, μόνο τα ραντίζουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να γίνουν τραγανά.
  • Κόβουμε τα περισσεύματα από τα πάνω φύλλα και γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων ώστε να σκεπάσουν τα πάνω φύλλα.
  • Χαράσσουμε την νηστίσιμη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα για 40-60’ μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο ανάλογα με τον φούρνο σε μεσαία προς ψηλή θέση.