Υλικά για σπανακόπιτα νηστίσιμη

Για ταψί 28 εκ.

8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα εμπορίου (ή χειροποίητα σπιτικά *)
ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση
700 γρ. χόρτα σπανάκι (ή ανάμεικτα χόρτα για πίτα), ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος φρέσκος, χοντροκομμένος
1 μάτσο μυρώνια, χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
110 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σπιτικό χειροποίητο φύλλο (για 8 φύλλα διαμέτρου 30 εκ.) 

660 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αν έχουμε σκληρό)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
20 ml ξίδι
40 ml ελαιόλαδο
400 ml νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)

Συνταγή για σπανακόπιτα νηστίσιμη

  • Για να φτιάξουμε ανοιξιάτικη σπανακόπιτα, σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
  • Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες, να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
  • Τρίβουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια, το στύβουμε με τα χέρια και το ρίχνουμε σε μπολ.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το μοσχοκάρυδο για 4-5 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα προσθέτουμε στα χόρτα.
  • Ρίχνουμε το αρωματικό λάδι από το βαζάκι, τον μάραθο, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα μυρώνια και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 160°C.
  • Λαδώνουμε ένα φύλλο με πινέλο και το βάζουμε, ελαφρώς τσαλακωμένο, σε ταψί 28 εκ.
  • Επαναλαμβάνουμε με άλλα 4 φύλλα. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  • Λαδώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα και τα απλώνουμε, τσαλακωμένα, πάνω από τη γέμιση.
  • Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και ψήνουμε την πίτα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  • Συνοδεύουμε την ανοιξιάτικη σπανακόπιτα με κατσικίσιο γιαούρτι ή ξινόγαλο.

Σπιτικό χειροποίητο φύλλο 

  • Για να φτιάξουμε σπιτικό χειροποίητο φύλλο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για με το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
  • Σταδιακά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  • Σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισομεγέθη μπαλάκια, καθένα από τα οποία ανοίγουμε με τη βέργα ή τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.