Υλικά για νηστίσιμο τσουρέκι 

Για το προζύμι
  • 100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
  • 9 γρ. μαγιά
  • 15 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 5 γρ. ζάχαρη
Για το τσουρέκι
  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100-130 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 100 ml σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ κακουλέ
  • 1/4 κ.γ μαστίχα
Για την επάλειψη
  • 1 κ.γ μέλι
  • 50 ml νερό
  • Αμύγδαλο φιλέ

Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι 

Για το προζύμι
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.

Για το τσουρέκι
  • Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
  • Κάνουμε 3 ίσους κυλίνδρους και πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα.
  • Αμέσως μετά, το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Καλύπτουμε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
  • Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.
  • Αφαιρούμε την πετσέτα από το τσουρέκι μας και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο.
  • Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.