Υλικά για τη μαγειρίτσα της γιαγιάς

  • 1 συκωταριά
  • 12 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 μαρούλι μεγάλο
  • 1/2 φλ. καφέ ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. Νέα Φυτίνη
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Συνταγή για τη μαγειρίτσα της γιαγιάς

  • Πρώτα κάνουμε το καθάρισμα των εντέρων γυρνώντας τα ανάποδα, για να καθαρίσουμε την εσωτερική τους μεριά. Αυτό γίνεται ως εξής: Πιάνουμε την άκρη από κάθε αντεράκι, τη διπλώνουμε και τη σπρώχνουμε προς τα μέσα, στο εσωτερικό του, με ένα μολύβι, στυλό ή ένα chop stick και σπρώχνουμε τη μύτη του μολυβιού κατά 1 εκ. μέσα στην άκρη του εντέρου (προσέχοντας όμως να μην το τρυπήσουμε). Μετά, πιέζουμε σιγά σιγά με το χέρι μας ξεκινάμε να «φοράμε» το έντερο επάνω στο μολύβι έτσι ώστε να γυρίσει ανάποδα και να πηγαίνει προς τα πίσω. Όταν μαζεύεται αρκετό έντερο πάνω στο ξύλο μας, το αφήνουμε να "πέσει" προς τα πίσω, σε ένα σουρωτήρι ή σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσουμε όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου τρυπήσει, εκεί το κόβουμε.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γυρίσουν όλα τα εντεράκια και τα πλένουμε πολύ καλά.
  • Τα βάζουμε σε μπολ με νερό και 2 στυμμένα λεμόνια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη συκωταριά να βράσουν.
  • Μόλις βράσουν τα ψιλοκόβουμε όλα.
  • Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τη Νέα Φυτίνη (Ναι παιδιά, αυτή είναι η συνταγή της γιαγιάς. Αν θέλετε το αποτέλεσμα της γιαγιάς, θα βάλετε Νέα Φυτίνη).
  • Προσθέτουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μαρούλι.
  • Ρίχνουμε 1/2 lt νερό περίπου (είναι προτιμότερο να βάλουμε λιγότερο και να προσθέτουμε. υπολογίστε να είναι λίγο κάτω από το ύψος της μαγειρίτσας) και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Όταν έχει μειωθεί αρκετά το νερό (αναλόγως πόσο πηχτή τη θέλετε) ρίχνουμε μέσα το ρύζι.
  • Εδώ θα κάνω μία παρένθεση: επειδή η μαγειρίτσα θέλει ώρα να γίνει και συνήθως την ετοιμάζουμε πιο νωρίς από την ώρα που θα τη φάμε, τη ζεσταίνουμε πριν τη φάμε, προσθέτουμε το ρύζι και μόλις είναι έτοιμο φτιάχνουμε ένα ωραιότατο αυγολέμονο και τρώμε