Υλικά για χαλβά σιμιγδαλένιο με πορτοκάλι

  • 2 πορτοκάλια
  • ½ κούπα ηλιέλαιο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό 
  • 3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κούπες χλιαρό νερό
  • 80 γρ. μείγμα ξηρών καρπών
  • 100 γρ. σταφίδες
  • κανέλα

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο με πορτοκάλι

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και τα πορτοκάλια.
  • Βράζουμε τα πορτοκάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Κατά τη διάρκεια του βρασμού φροντίζουμε τα πορτοκάλια να είναι πάντα σκεπασμένα με νερό.
  • Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε.
  • Τα στίβουμε και τα πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός blender μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
  • Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα συνέχεια για 15 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα μας.
  • Προσοχή, το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα και μας κάψει.
  • Μόλις πήξει, ρίχνουμε το μείγμα ξηρών καρπών, τις σταφίδες και τον πουρέ πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Τέλος αλείφουμε με ηλιέλαιο μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα στη μέση.
  • Προσθέτουμε το μείγμα του χαλβά και το απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 3 ώρες, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με κανέλα.