Ο ταραμάς δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αφού χρησιμοποιείται για την παρασκευή της παραδοσιακής ταραμοσαλάτας.

Αναζητώντας την ιστορία του, φτάνουμε στην λέξη tarama, η οποία είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «αυγά ψαριών», όπως του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού εδέσματος της Σαρακοστής.

Υπάρχουν όμως πολλά είδη ταραμά, άλλα ανώτερης και άλλα κατώτερης ποιότητας, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Τα είδη του ταραμά και οι διαφορές στην ποιότητα:

Ο λευκός ταραμάς

Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος καθώς παρασκευάζεται εξολοκλήρου από αυγά μπακαλιάρου ή άλλων ψαριών (με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης). Ο λευκός ταραμάς στην πραγματικότητα έχει υπόλευκο χρώμα που μπορεί να είναι και ανοιχτό μπεζ ή παρεμφερείς αποχρώσεις.

Ο κόκκινος ταραμάς

Ο πολύ έντονα κόκκινος ταραμάς έχει προσθήκη χρωστικής, κάτι που επιτρέπεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά πρέπει να αναφέρεται στη σήμανση.

Ο ταραμοπολτός

Ο ταραμοπολτός είναι σκεύασμα (δεν είναι δηλαδή ταραμάς, καθαρά αυγά ψαριών) που διατίθεται από λίγες εταιρείες: περειέχει αυγά ψαριού , σογιάλευρο, αλάτι και ζάχαρη. Η τιμή του είναι χαμηλότερη λόγω του ότι είναι μείγμα.

Η «ταραμόγλωσσα»

Η «ταραμόγλωσσα» είναι αυγά ψαριών καλυμμένα με τη φυσική τους μεμβράνη, διατηρημένα στο αλάτι και το λάδι. Διατίθεται σε κεντρικές αγορές και μεγαλα ιχθυοπωλεία την περίοδο της Σαρακοστής. Η ταραμόγλωσσα καταναλώνεται σε συνταγές όπως ο κλασικός ταραμάς, αφού σκιστεί και αφαιρεθεί η μεμβράνη.