Υλικά για αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

  • 200 γρ αμύγδαλα ψημένα με τη φλούδα κομμένα μέτρια
  • 80 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ ζάχαρη
  • 5 αυγά χωρισμένα κρόκοι/ ασπράδια
  • 2 ΚΣ Ροδόνερο
  • 2 κγ βανίλια
  • 1 κγ ξύσμα λεμονιού
  • ¼ κγ αλάτι

Για το σιρόπι:
  • 170 ml νερό
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμόνι

Για τη σαντιγί:
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά
  • 2 ΚΣ άχνη ζάχαρη
  • 3-4 ψεκασμούς Ροδόνερο
  • 80 γρ αμύγδαλα ψημένα με τη φλούδα κομμένα μέτρια

Συνταγή για αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή

  • Για το σιρόπι βάζω στο κατσαρολάκι τα 170 ml νερό, 200 γρ ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά, να λιώσει και να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα 5 ασπράδια με ¼ κγ αλάτι σε μαρέγκα.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους των αυγών με 140 γρ ζάχαρη να ασπρίσουν.
  • Αρωματίζω με 2 κγ βανίλια, 1 κγ ξύσμα λεμονιού και 2 ΚΣ Ροδόνερο.
  • Αναμιγνύω μαζί τα 200 γρ θρυμματισμένα αμύγδαλα με τα 80 γρ φρυγανιάς και τα 2 κγ μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτω στο μείγμα των κρόκων.
  • Τέλος, ενσωματώνω σε 2-3 δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
  • Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 24 εκ*, ισιώνω την επιφάνεια της και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 40-45 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και το λούζω με το σιρόπι.
  • Αφήνω να το απορροφήσει και να κρυώσει τελείως.
  • Για το γαρνίρισμα χτυπάω την κρέμα γάλακτος με την άχνη και 3-4 ψεκασμούς από το Ροδόνερο σε σαντιγί.
  • Καλύπτω την αμυγδαλόπιτα (που έχει απορροφήσει το σιρόπι) με τη σαντιγί και πασπαλίζω τα αμύγδαλά από πάνω να καλυφθεί.
  • Την αφήνω ιδανικά μια νύχτα να κρυώσει καλά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.