Υλικά για πρασόσουπα

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 7 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
  • Λίγες σταγόνες σάλτσα ταμπάσκο
  • Αλάτι
  • Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 μπαστουνάκια σέλερι
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 κύβος ζωμού βοδινού
  • 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • Χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι

Συνταγή για πρασόσουπα

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τα πράσα, το σέλερι, τις πατάτες, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με το βούτυρο.
  • Όταν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε 5 φλιτζάνια νερό, τον κύβο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το ταμπάσκο και τα αφήνουμε να βράσουν 1 ώρα περίπου.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τη γραβιέρα, τις μισές φέτες μπέικον, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε τη σούπα να βράσει 5 λεπτά περίπου και την περνάμε από το μύλο των λαχανικών.
  • Βάζουμε τη σούπα πάλι στην κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε και σερβίρουμε αμέσως, γαρνιρισμένη με κρουτόν και το υπόλοιπο μπέικον.