Υλικά για γαλακτομπούρεκο σοκολατένιο χωρίς αυγά

  • 1 ταψί
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (500 γρ)
  • 300 γρ βούτυρο, λιωμένο + λίγο έξτρα για το ταψί

Κρέμα
  • 1 1/2 λίτρο σοκολατούχο γάλα με ζάχαρη
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1 1/4 φλ σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ σοκολάτα γάλακτος, σε μικρά κομματάκια ή τριμμένη
  • 100 γρ σοκολάτα μαύρη, σε μικρά κομματάκια ή τριμμένη
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι

Σιρόπι
  • 800 μλ νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • Φλούδα λεμονιού
  • Ξυλάκι κανέλας

Συνταγή για γαλακτομπούρεκο σοκολατένιο χωρίς αυγά

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε άλλο κατσαρολάκι όλα τα υλικά για τη κρέμα, εκτός απ' τις σοκολάτες, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς (με αυγοδάρτη) μέχρι να πήξει καλά.
  • Μετά αναμιγνύουμε και τις σοκολάτες στη κρέμα, εκτός φωτιάς.
  • Βουτυρώνουμε τώρα καλά ένα ταψί.
  • Αλείφουμε ένα - ένα τα φύλλα και στρώνουμε τα μισά.
  • Βάζουμε τη κρέμα.
  • Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάλι το καθένα ξεχωριστά. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ γύρω στα 60' ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να χρυσοκαφετίσουν τα φύλλα.
  • Σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο πια σιρόπι.
  • Σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει εντελώς και "πιεί" το σιρόπι. (Πάνω από μια ώρα τουλάχιστον!)
  • Tip: σερβίρετε με παγωτό βανίλια.