Υλικά για σοκολατόπιτα

Για ένα ταψάκι 20x20 εκ.

Για το σιρόπι

  • 300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 300 μλ νερό
  • 50 γρ κακάο

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ κουβερτούρα
  • 250 μλ κρέμα γάλακτος 

Για τη σοκολατόπιτα

  • 200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 70 μλ ελαιόλαδο
  • 230 γρ αλεύρι μαλακό
  • 70 γρ κακάο
  • 3/4 κτσ μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κτγ αλάτι
  • 150 μλ γάλα πλήρες

Συνταγή για σοκολατόπιτα

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά να ζεσταίνονται σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Μόλις το μείγμα πάρει βράση, η ζάχαρη λιώσει και το κακάο διαλυθεί, αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την επικάλυψη

  • Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει.
  • Μόλις βράσει, τη χύνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα.
  • Περιμένουμε 30’’ και έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία γκανάς.
  • Αφήνουμε την γκανάς στην άκρη να κρυώσει και να πήξει όσο ετοιμάζουμε τη σοκολατόπιτα.

Για τη σοκολατόπιτα

  • Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
  • Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε τα ξηρά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ και αλάτι, και τα ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα.
  • Προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο κουταλιές από το μπολ με τα ξηρά υλικά και γάλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 30’-40’.
  • Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο, και ρίχνουμε στο καυτό κέικ το μισό κρύο σιρόπι.
  • Περιμένουμε μερικά λεπτά να απορροφηθεί και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι.
  • Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει πολύ καλά.
  • Όταν η σοκολατόπιτα έχει κρυώσει εντελώς, απλώνουμε στην επιφάνειά της την γκανάς.
  • Τοποθετούμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο ώστε να πήξει η επικάλυψη.
  • Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
  • Φυλάμε όση σοκολατόπιτα περίσσεψε μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, στο ψυγείο, για 4-5 μέρες.