Υλικά για πικάντικη ζαμπονοτυρόπιτα με φέτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. φέτα
  • 150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • Λίγο αλάτι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Συνταγή για πικάντικη ζαμπονοτυρόπιτα με φέτα


  • Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει.
  • Προσθέτετε το φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να πήξει το μίγμα απαλά.
  • Ρίχνετε μέσα στη μπεσαμέλ τη φέτα κομμένη σε κομματάκια, το ψιλοκομμένο ζαμπόν, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι, λίγο αλάτι και τα αβγά κτυπημένα σαν ομελέτα.
  • Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
  • Με την βοήθεια ενός πινέλου λαδώνετε ένα ταψί του φούρνου.
  • Στρώνετε 5 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα, αδειάζετε τη γέμιση και την ισιώνετε με ένα πιρούνι, γυρίζετε τα περισσεύματα των φύλλων να ακουμπήσουν επάνω στη γέμιση και βάζετε από πάνω άλλα 5 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα.
  • Κόβετε την ζαμπονοτυρόπιτα σε κομμάτια βαθειά μέχρι να ακουμπήσει το μαχαίρι στον πάτο.
  • Περιχύνετε με ότι λάδι έχει περισσέψει και ψήνετε στο φούρνο στους 200ο με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για περίπου ¾ της ώρας.
  • Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά και μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Προσέξτε να είναι ο φούρνος αναμμένος πάνω κάτω για να ψηθούν και τα κάτω φύλλα και τέλος αφήστε την να χλιαρέψει, κόψτε την σε κομμάτια και σερβίρετέ την σε πιατέλα.