Υλικά για σάλτσα γαλοπούλας

  • 3 κουταλιές λίπος από το ζουμί της γαλοπούλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/4 φλ. αλεύρι
  • 3 φλ. ζωμό γαλοπούλας
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • το ζουμί του ταψιού,
  • αλάτι και πιπέρι,
  • 2-3 κουταλιές βούτυρο

Συνταγή για σάλτσα γαλοπούλας

  • Καθώς ψήνεται η γαλοπούλα, βράζετε σε μια κατσαρόλα τα εντόσθια και τον λαιμό σε 1 λίτρο νερό, με τη δάφνη, το σέλινο, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, το πιπέρι και αλατοπίπερο, για ½ περίπου ώρα, σε σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Τα σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό.
  • Άμα ψηθεί η γαλοπούλα, τη βγάζετε από το ταψί και παίρνετε 3 κουταλιές από το λίπος που υπάρχει μέσα στο ταψί.
  • Ξαναζεσταίνετε το ταψί, με ότι έμεινε μέσα, πάνω στο μάτι της κουζίνας, προσθέτετε το κρασί και ξύνετε τον πάτο με ξύλινη κουτάλα για να απελευθερώσετε ότι κόλλησε εκεί.
  • Αδειάζετε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα, το βράζετε για 2-3 λεπτά και αφαιρείτε το λίπος από την επιφάνεια. Το περνάτε από σουρωτήρι.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λίπος (που κρατήσετε) και προσθέτετε το αλεύρι.
  • Ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει ελαφρά το αλεύρι, προσθέτετε το ζωμό (3 φλιτζάνια) και ανακατεύετε καλά με το σύρμα.
  • Σιγοβράζετε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει, προσθέτετε το ζουμί του ταψιού και τα βράζετε όλα μαζί για άλλα 5 λεπτά.
  • Τέλος, ανακατεύετε μέσα το βούτυρο σε κομματάκια.