Υλικά για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Για το σιρόπι
200 ml νερό
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
350 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης

Για τα μελομακάρονα
500 γρ. νιφάδες βρώμης
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
80 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. ηλιέλαιο
80 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης
40 γρ. κονιάκ
ξύσμα & χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα

Για το σερβίρισμα
καρυδόψιχα, ψιλοτριμμένη ή άλλο ωμό ξηρό καρπό της επιλογής μας

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη


  • Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρει βράση σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Αλέθουμε πολύ καλά τις νιφάδες βρώμης σε επεξεργαστή τροφίμων/μούλτι (σε δόσεις αν δεν χωρούν) να γίνουν σκόνη και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το μέλι, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Στίβουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ποτηράκι, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να σχηματιστεί ενιαία ζύμη.
  • Θα είναι αρκετά μαλακή η ζύμη σε αυτό το σημείο, οπότε την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Σχηματίζουμε μπαλίτσες των 20 γρ., τις τοποθετούμε σε ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα και τις πιέζουμε σταυρωτά με πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-22 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
  • Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 8” το πολύ από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε προσεκτικά σε λαδόκολλα.
  • Τα πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.
  • Όταν κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο επιπλέον σιρόπι ή μέλι, προσέχοντας μην το παρακάνουμε και μας διαλυθούν.
*Είναι πιο θριφτά από τα κλασικά μελομακάρονα με αλεύρι, οπότε θέλουν προσοχή όταν τα πιάνουμε για να τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή κουτί γλυκών.