Υλικά για τάρτα με λαχανικά 

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 2 ½ κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο πράσινο κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φενόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κασέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για τάρτα με λαχανικά

Ετοιμάζετε τη ζύμη

  • Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει.
  • Τότε ρίχνετε το αβγό και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5εκ. και 3εκ. μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον πάτο της φόρμας σας.
  • Βουτυρώνετε καλά τη φόρμα σας και τοποθετήστε τη ζύμη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση

  • Σε ένα τηγάνι λιώνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρετε όλα τα λαχανικά μαζί.
  • Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 10′ και μέχρι να εξατμιστεί το νεράκι.
  • Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε μέσα στην τάρτα.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρετε το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει.
  • Ρίχνετε μέσα το γάλα και ανακατεύετε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
  • Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά, προσθέτετε τα τριμμένα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
  • Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αδειάζετε τη μπεσαμέλ μέσα στη τάρτα μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά.
  • Σκεπάζετε τη τάρτα με λαδόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 40′.
  • Ξεσκεπάζετε τη τάρτα και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 10′ και μέχρι η τάρτα σας να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.