Υλικά για κορμό με γεύση μελομακάρονο

Μερίδες: 10

Γέμιση
400 γρ. (2 κούπες) γάλα πλήρες
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1½ ξυλάκι κανέλας
6 καρφάκια γαρίφαλου
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη
40 γρ. (1/3 κούπας) κορν φλάουρ
2 αυγά + 2 κρόκοι αυγών
20 γρ. (1 κουτ. σούπας) μέλι

Σιρόπι
100 γρ. (1/2 κούπα) νερό
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
1/4 από ένα πορτοκάλι
150 γρ. (1/2 κούπα + 1 κουτ. σούπας) μέλι θυμαρίσιο

Παντεσπάνι κανέλας
110 γρ. (1 κούπα) αλεύρι
20 γρ. (3 κουτ. σούπας) κορν φλάουρ
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
120 γρ. (λίγο λιγότερο από 2/3 κούπας) ζάχαρη

Γαρνίρισμα
μέλι και τριμμένα καρύδια

Συνταγή για κορμό με γεύση μελομακάρονου

Γέμιση

  • Για να ετοιμάσουμε τον κορμό με γεύση μελομακάρονου κάνουμε ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την κρέμα, το ξύσμα, την κανέλα και τα γαρίφαλα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει το γάλα.
  • Αποσύρουμε αμέσως, σκεπάζουμε την κατσαρόλα σφιχτά με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να αρωματιστεί το υγρό.
  • Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τα αυγά, τους κρόκους και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, σουρώνουμε το μείγμα του γάλακτος από λεπτή σήτα, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε ξανά στη φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε μέχρι το γάλα να φουσκώσει ξανά και αποσύρουμε.
  • Αδειάζουμε το 1/3 του καυτού γάλακτος στο μπολ με το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα, για να μην «πιάσει» το μείγμα στην κατσαρόλα και για να μη σβολιάσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μέτριο ταψί και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι η κρέμα να κρυώσει και να σφίξει.
Σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κομμάτι του πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  • Αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.
  • Παντεσπάνι κανέλας
  • Το ραντίζουμε ελαφρά με το σιρόπι και από τις δύο πλευρές.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (αφού έχουμε πλύνει και σκουπίσει σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ) μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη μαρέγκα, – δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
  • Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) με μεγάλες και απαλές κινήσεις.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, την ενσωματώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τέλος ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 42 x 28 εκ., απλώνουμε το μείγμα σε λεπτό πάχος και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 5-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Δεν ψήνουμε παραπάνω, γιατί θέλουμε το παντεσπάνι μαλακό, ώστε να μπορούμε να το τυλίξουμε σε ρολό.
  • Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα.
Συναρμολόγηση
  • Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός, για να αφρατέψει. Απλώνουμε τα 3/4 στο παντεσπάνι και το τυλίγουμε σε ρολό.
  • Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη κρέμα, για το γαρνίρισμα.
  • Κόβουμε λίγο τις δύο άκρες του κορμού για όμορφη εμφάνιση και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Τον περιχύνουμε με άφθονο μέλι και σκορπίζουμε μπόλικα κοπανισμένα καρύδια.
  • Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε σακούλα κορνέ, προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι και φτιάχνουμε ροζέτες στην επιφάνεια του κορμού.