Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
1 κιλό τριμμένα ή χοντροκομμένα κολοκύθια, μανιτάρια και αρακά
2 κρεμμύδια τριμμένα
1-2 σκόρδα ψιλοκομμένα
2 ντομάτες τριμμένες
Κουάκερ όσο χρειαστεί για να φτιαχτεί η ζύμη αφράτη ή τριμμένο κριθαρένιο παξιμάδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά σάλτσα ντομάτες πελτέ
1 κ.σ. ρίγανη, δυόσμος και θυμάρι φρέσκα χοντροκομμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
1 κιλό μικρές πατάτες για ψητές
1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
1 κουταλιά πετιμέζι βιολογικό
Ρίγανη και θυμάρι φρέσκα χοντροκομμένα
Τον χυμό από 2-3 λεμόνια
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια λαχανικών. Τσιγαρίζουμε την ψιλοκομμένη ανιθόριζα, τα μανιτάρια και τον αρακά μέχρι να μαλακώσουν καλά, το κολοκύθι απλώς το τρίβουμε. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους. Ρίχνουμε το κουάκερ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο λευκό κρασί. Αν είναι μαλακό προσθέτουμε επιπλέον κουάκερ. Το αφήνουμε στο ψυγείο να μείνει 1 ώρα τουλάχιστον για να δέσουν και να «ξεκουραστούν» τα υλικά του.

Ετοιμάζουμε τις πατάτες. Χωρίς να καθαρίσουμε τις πατάτες από την φλούδα τους, τις πλένουμε πολύ καλά βάζοντας τις αποβραδίς σε κρύο νερό να φύγουν τα χώματα. Αν οι πατάτες είναι μεγάλες τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί. Τις ανακατεύουμε πολύ καλά να λαδωθούν παντού. Τις αδειάζουμε σε ταψί καθώς και όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.

Πλάθουμε σε 10 κομμάτια τα μπιφτέκια και τα αραδιάζουμε πάνω στις πατάτες. Αραιώνουμε με λίγο νερό τον πελτέ ντομάτας και αλείφουμε τα μπιφτέκια. Ψήνουμε το φαγητό 60 λεπτά σε 250 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του.