kolokytha
Γεύσεις

Σαρακοστιανά: Νηστίσιμο κέικ γλυκιάς κολοκύθας

Ένα πολύ εύκολο γλυκό

Υλικά

200 γρ. ηλιέλαιο
500 γρ.καθαρισμένη κολοκύθα
200 γρ. ζάχαρη καρύδας
250 γρ. φαρίνα
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
200 γρ.χυμός πορτοκαλιού και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 ρακοπότηρο κονιάκ
1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. σούπας κανέλα
100 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
Σουσάμι για τη διακόσμηση του κέικ

Εκτέλεση


Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού και, αφού τη στίψουμε δύο τρεις φορές με το χέρι μας για να βγάλει τα υγρά της, την αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτό για λίγη ώρα.

Τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, πασπαλίζουμε τον πάτο με το σουσάμι, ρίχνουμε το μίγμα και το στρώνουμε.

Ψήνουμε το κέικ κολοκύθας για 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-180°. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι -αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε λίγο να γίνει χλιαρό και ξεφορμάρουμε.