Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τα μαγειρέματά μας είναι η οικιακή οικονομία, γιατί η σπάταλη που γίνεται στα τρόφιμα είναι πολύ μεγάλη και με λίγη προσοχή μπορεί να δώσει γενικότερα οικονομικά οφέλη.

Το φαγητό που θα κάνουμε σήμερα είναι από τα μαρουλόφυλλα που δεν τα χρησιμοποιούμε στην σαλάτα, τα σκληρά, τα έξω έξω, πχ εγω παίρνω τρία τέσσερα μαρούλια να τα έχω για σαλάτα, βγάζω όλα τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και τα μαγειρεύω όπως θα σας πω παρακάτω και τα μέσα, τα τρυφερά, τα φυλάω σε σακουλάκι στο ψυγείο για τις σαλάτες της εβδομάδας.

Οι περισσότεροι τα πετούν, όμως υπάρχουν δυο λύσεις, η μια είναι να τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη, ώστε όταν γίνουν αρκετά να τα κάνετε φρικασέ και η δεύτερη είναι αυτή που θα σας περιγράψω σήμερα, φυσικά δεν μιλάμε για μεγάλες οικογένειες που χρειαζόμαστε ποσότητες.

Παρόλα αυτά μπορεί να γίνει και συνδυασμός, μαρουλοντολμάδες με λαχανοντολμάδες ας πούμε, ας πάμε όμως τώρα στην περιγραφή της πρότασης

Τα υλικά που θα χρειαστείτε και οι οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής 

Θα χρειαστούμε τα φύλλα από τα μαρούλια όπως είπαμε, ρύζι Καρολίνα, αλατοπίπερο, άνηθο, κρεμμυδάκια φρέσκα, δυόσμο, λάδι, ντοματοπελτέ, ένα ποτήρι του κρασιού νερό για να διαλύσουμε τον ντοματοπελτέ και λίγο κοκκινοπίπερο.

Ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να περιμένουν, εμείς θα βάλουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να βράσει για να μαράνουμε λίγο τα φύλλα του μαρουλιού, μόλις βράσει το νερό βουτάμε μέσα τα φύλλα, ίσα ίσα να μαραθούν λίγο και τα βγάζουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο πάνω σ ένα ξύλο κοπής η σε μια λεία επιφάνεια κόβουμε λίγο το σκληρό μέρος, ώστε να γίνει παραλληλόγραμμο το φύλλο μας και με το χέρι μας πιέζουμε με προσοχή, να σπάσει το κεντρικό στοιχείο του μαρουλιού, έτσι γίνεται εύκαμπτο, μαλακώνει.

Αμέσως μετα βάζουμε λίγη γέμιση μέσα και τυλίγουμε προσεκτικά, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας στην σειρά μέσα στην κατσαρόλα αφού έχουμε στρώσει τον πάτο της με στρογγυλές λεπτές φέτες πατάτας που θα πετάξουμε μετά, για να προστατεύσουμε τα ντολμαδάκια από το να μας καούν η να κολλήσουν.

Ρίξτε νερό και λίγο λάδι μέχρι να σκεπαστούν και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα μ ένα πιάτο ανάποδα, όσο χρειαστεί για να βράσει καλά το ρύζι, συνήθως χρειάζεται μια με μιάμιση ώρα γιατί η φωτιά είναι χαμηλή.

Σερβίρονται με στραγγιστό γιαούρτι, η τυρί φέτα, η ξυνομυζήθρα.