Παρακολουθώντας μια Τουρκάλα να φτιάχνει τα σαρμαδάκια με το λάχανο, εντυπωσιάστηκα από την μεθοδικότητά της, την προετοιμασία και το μέγεθος του σαρμά.

Εγω φτιάχνω τους κλασικούς λαχανοντολμάδες, αλλά και παιδεύομαι και τους κάνω μεγάλους γιατί δεν τα καταφέρνω με το λάχανο.

Εδώ με την Τουρκάλα, η διαδικασία ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία του λάχανου, όλα τα υπόλοιπα ήταν τυφλοσούρτης.

Λοιπόν πάμε να φτιάξουμε τα σαρμαδάκια…

Θα χρειαστούμε ένα λάχανο για ντολμάδες, μισό κιλό κιμά, ενάμιση φλυτζάνι ρύζι, εγω έβαλα μπασμάτι, αλατοπίπερο, ξερό μάραθο, ξερό δυόσμο, ένα κύβο λαχανικών, πολύ λίγη πάπρικα, δυο κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, λίγο λάδι.

Πρώτα χαράζουμε με το μαχαίρι το λάχανο γύρω από το κοτσάνι του, ώστε όταν θα το βράσουμε, να ξεχωρίζουν τα φύλλα του, το βράσιμο κρατάει πέντε με έξη λεπτά, να μαλακώσει δηλαδή το λάχανο.

Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε στο σουρωτήρι να σουρώσουν και να κρυώσουν, εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την γέμιση.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά και όλα τα υλικά που προαναφέραμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τώρα, παίρνουμε ένα φύλλο και με το μαχαίρι κόβουμε το μεσαίο νεύρο του, έτσι το έχουμε χωρίσει στα δυο, αν το λάχανο είναι μεγάλο και τα φύλλα του είναι μεγάλα, τα κόβουμε στα δυο και άρα έχουμε τέσσερα μικρά φύλλα, αυτό συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε όλα τα φύλλα, να τα έχουμε δίπλα μας, ξεχωρισμένα, έτοιμα για το τύλιγμα.

Ότι περισσεύει, από το λάχανο, τα χοντρά σημεία δηλαδή τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι, τα σκορπίζουμε στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω τους θα βάλουμε τα σαρμαδάκια για να μην μας κολλήσουν.

Ξεκινάμε τώρα το τύλιγμα, παίρνουμε ένα ένα από τα προετοιμασμένα φύλλα του λάχανου, το ακουμπάμε κάτω στο ξύλο της κουζίνας, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση από τον κιμά, την κάνουμε μακρόστενο μπαστουνάκι και γυρνάμε μια φορά το φύλλο από πάνω για να καλυφθεί η γέμιση, γυρίζουμε αριστερά δεξιά σαν φάκελο για να κλείσουμε τα πλαϊνά και ρολλάρουμε, το σαρμαδάκι είναι έτοιμο και μπαίνει στην κατσαρόλα, έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα.

Από το ζουμί που βράσαμε το λάχανο θα βάλουμε σε μια κανάτα, θα διαλύσουμε μια κουταλιά πελτέ, θα ρίξουμε λίγο λάδι, αλατοπίπερο και θα το ρίξουμε μέσα στα σαρμαδάκια για να βράσουν, αφού τα σκεπάσουμε μ ένα πιάτο για να μην μας ανοίξουν.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ένα και αφήνουμε μιάμιση ώρα να σιγοβράσουν και είναι έτοιμα.

Σερβίρονται με ψιλοκομμένο μαιδανό για χρώμα.

Μια γευστική ζωγραφιά στο πιάτο σας…