Υλικά

25 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο ψιλοκομμένο
300 γρ. καρότα ψιλοκομμένα
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
100 γρ. κόκκινες φακές
μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
λίγο κύμινο (1/2 κ.γ)

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και το ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό από τα αρωματικά μας.

Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μια σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με το χυμό λεμονιού, αλάτι – πιπέρι- κύμινο και ψιλοκομμένο το υπόλοιπο μυρωδικό μας.