Υλικά

1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κ. κ. κάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρή, πράσινη πιπερίτσα, χωρίς τα σποράκια της, ψιλοκομμένη (καυτερή κατά προτίμηση)
750 ml-1 λίτρο ζωμό λαχανικών (+λίγο ακόμα ζωμό λαχανικών σε περίπτωση που χρειαστεί)
165 γρ ρύζι κατάλληλο για ριζότο (αρμπόριο ή και καρολίνα)
τα σπόρια της κολοκύθας, καθαρισμένα ή 2 κ.σ. έτοιμο κολοκυθόσπορο
1 κ. σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε την κολοκύθα και αφαιρούμε τις ίνες και τα σπόρια από την «κοιλιά» της. Την κόβουμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μαζί με το κάρι και τα αφήνουμε να μαραθούν, σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε και τους κύβους της κολοκύθας στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο, την πιπερίτσα και τα ανακατεύουμε καλά με τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε και τον ζωμό και 75 γρ ρύζι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, με σκεπασμένο το τηγάνι, για 25 λεπτά ή μέχρι να λιώσει σχεδόν η κολοκύθα. Στο μεταξύ βάζουμε νερό να βράσει σε μια άλλη κατσαρόλα και βράζουμε το υπόλοιπο ρύζι για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε τον φούρνο ή το γκριλ σε μεσαία θερμοκρασία και καβουρδίζουμε (ή τοστάρουμε), για 4-5 λεπτά, τους σπόρους της κολοκύθας ή τον έτοιμο κολοκυθόσπορο. Μόλις βράσει η κολοκύθα και το ρύζι, περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή την πολτοποιούμε με το πίμερ (ηλεκτρικό γουδοχέρι) μέσα στην κατσαρόλα.

Τη ζεσταίνουμε για λίγο και πάλι, προσθέτουμε το ρύζι που βράσαμε χωριστά, αλατοπιπερώνουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε τον επιπλέον ζωμό λαχανικών. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τη σούπα με τον καβουρδισμένο κολοκυθόσπορο.