Υλικά

500 γρ. πένες
100 γρ. μπέικον σε κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χονδροκομμένο
100 γρ. κασέρι τριμμένο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
500 ml κρέμα γάλακτος light
ελαιόλαδο, αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τις πένες. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και τα μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Σε ρηχή αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σπανάκι σε δυο-τρεις δόσεις (σε περίπτωση που δεν χωράει όλο μαζί) μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και χάσει τον όγκο του. Ξαναρίχνουμε μέσα το μπέικον, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Σε μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, την μισή ποσότητα κασέρι, την μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας και την μισή ποσότητα κεφαλοτύρι και περιχύνουμε με το μείγμα τα ζυμαρικά στο σκεύος.

Προσθέτουμε το μείγμα σπανάκι-μπέικον και ανακατεύουμε απαλά να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Πασπαλίζουμε με όσα τυριά μας έχουν μείνει.

Ψήνουμε τα ζυμαρικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί και η φρυγανιά στην επιφάνειά τους.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.