Εύκολοι, απλοί, νόστιμοι και παραδοσιακοί οι κουραμπιέδες που θα σας πω σήμερα…

Για να δούμε λοιπόν τι θα χρειαστούμε…

400 γρ. βούτυρο, εγω έβαλα μισό γάλακτος και μισό Κερκύρας, μισό ποτήρι άχνη ζάχαρη, ένα κρόκο αυγού, ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα, ένα σφηνάκι κονιάκ, μια βανίλια, αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα, δεν σας λέω πόσα, βάλτε όσα σας αρέσουν, άλλοι
θέλουν λίγα άλλοι περισσότερα, εγώ βάζω δυο κούπες, ένα πακέτο αλεύρι για όλα, αλλά θα σας μείνει και λίγο και λίγη άχνη ακόμα για το πασπάλισμα.

Λοιπόν σηκώστε τα μανίκια κι αρχίζουμε…

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε πρώτα το βούτυρο μαλακωμένο, μαζί με την άχνη, αφού τα χτυπήσουμε αρκετά για ν ασπρίσουν, βάζουμε τον κρόκο του αυγού, την σόδα που διαλύουμε στο κονιάκ, την βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν, αμέσως μετα τα κοπανισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα και λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να έχουμε μια εύπλαστη, βουτυράτη, μαλακή ζύμη.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε και τους βάζουμε σε ταψί τοποθετημένους αραιά γιατί φουσκώνουν, τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, η 170 χωρίς αέρα για κάνα εικοσάλεπτο, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πρώτα την πιατέλα που θα τους βάλουμε και μετα τους κουραμπιέδες.

Σημείωση: Κάποιοι ψεκάζουν με ανθόνερο τους κουραμπιέδες και μετά βάζουν την άχνη για να κολλήσει καλύτερα, ότι θέλετε, εγώ απλά σας το λέω, εσείς αποφασίζετε.

Τα αμύγδαλα τα καβουρντίζετε είτε στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μην αρπάξουν, είτε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για δέκα λεπτά.

Η συνταγή βγάζει δυο λαμαρίνες της κουζίνας μας κουραμπιέδες.