Πιστή κι εγώ στο εορταστικό κλίμα, θα σας δώσω σήμερα μια πρόταση για μελομακάρονα που τα φτιάχνουν στην Κρήτη, στο Σίσι συγκεκριμένα, εκεί που τάμαθα.

Για να δούμε τι θα χρειαστούμε…

Τρία φλυτζάνια αλεύρι για όλα, μπέκιν πάουντερ, κανέλα, γαρίφαλο από ένα κουταλάκι του γλυκού, ένα φλυτζάνι λάδι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, μισό κουταλάκι σόδα, μισό φλυτζάνι χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα του και ένα σφηνάκι κονιάκ.

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε ένα φλυτζάνι ζάχαρη, ένα φλυτζάνι μέλι , ενάμιση νερό, ένα ξύλο κανέλλας και μια φλούδα πορτοκαλιού.

Θα χρειαστούμε επίσης ένα φλυτζάνι καρύδια περασμένα στο μούλτι για το πασπάλισμα.

Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε…


Βάζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέκιν πάουντερ και τα μπαχαρικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε.

Σε μια άλλη λεκανίτσα ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα ή με το χέρι, για να λιώσει η ζάχαρη.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε κι αυτή, προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα, και σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέκιν και τα μπαχαρικά.

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι, ίσως να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, θα το δείτε, πάντως η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και λαδερή.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε λαμαρίνα, με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 180ο πάνω κάτω, μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, φτιάχνουμε το σιρόπι.

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά για πέντε δέκα λεπτά περίπου.

Για να γίνει σωστό το σιρόπιασμα πρέπει αν έχουμε ζεστά μελομακάρονα, να έχουμε κρύο σιρόπι, η αν έχουμε ζεστό σιρόπι, θα πρέπει να
έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα.

Ρίχνουμε λίγα λίγα λοιπόν στο σιρόπι, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι κι έτοιμα!!!!!