Υλικά


1 ποτήρι γλυκό τραχανά
2 ποτήρια νερό, ζωμό κότας ή λαχανικών
1 ποτήρι γάλα
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
4-5 μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί, κομμένο σε κυβάκια
1 κουταλιά σούπας σουσάμι
1 πρέζα αφρίνα (ανθός αλατιού)
κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές σούπας σχοινόπρασο (τσάιβς) ψιλοκομμένο
1 κουταλιά καφέ ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Βάζετε το νερό να βράσει μαζί με λίγο αλάτι. Προσθέτετε τον τραχανά και μια κουταλιά βούτυρο, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 12 λεπτά. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμη 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει η σούπα στον πάτο της κατσαρόλας ενόσω θα πήζει.

Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζετε το σουσάμι με λίγη αφρίνα και στη συνέχεια σοτάρετε τα κυβάκια ψωμιού σε μια κουταλιά βούτυρο. Μόλις πήξει η σούπα, την απομακρύνετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με το σουσάμι, το σχοινόπρασο και το ξύσμα του πορτοκαλιού (αν το χρησιμοποιήσετε). Το τυρί και τα κρουτόν τα ρίχνετε στο τέλος στα πιάτα.