Να πως φτιάχνω εγώ, την κλασσική ελληνική φασολάδα στην καλοκαιρινή της εκδοχή…

Απ το προηγούμενο βράδυ βάζω τα φασόλια στο νερό να μαλακώσουν, την επόμενη μέρα, τα βάζω σε μια μετρίου μεγέθους χύτρα ταχύτητας, μαγειρεύω σχεδόν τα πάντα με χύτρα, ρίχνω μέσα αλάτι, πιπέρι, σέλινο ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη, κόβω καρότο σε ροδέλες, ρίχνω επίσης μισό ποτήρι λάδι και νερό μέχρι την μέση της χύτρας περίπου και ένα κύβο λαχανικών σε μορφή ζελέ.

Εγώ στην φασολάδα δεν βάζω κρεμμύδι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν σας αρέσει δεν θα βάλετε κι εσείς, αυτά είναι γούστα.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κλείνω την χύτρα και αφού σφυρίξει και χαμηλώσω την φωτιά, την αφήνω ακριβώς μία ώρα να βράσει καλά.



Αφού λοιπόν είναι έτοιμη, κάνουμε το αλευρολέμονο, στύβουμε δυο μικρά λεμόνια, τα βάζουμε στο μούλτι, βάζουμε και ζουμί από τα φασόλια πάνω απ την μέση του μούλτι, ρίχνουμε και δυο γεμάτες κουταλιές νισεστέ η αλεύρι, τα χτυπάμε καλά και το ρίχνουμε στην φασολάδα μας, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Η φασολάδα συνοδεύεται καταπληκτικά με ελιές, αγγουροντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, σαρδέλα παστή και φυσικά λευκό παγωμένο κρασί, επίσης φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης.

Κρύα, είναι ακόμα καλύτερη…

Τα υλικά που περιγράφω είναι για μισό κιλό φασόλια.