Συστατικά για 2 μεγάλα βάζα μαρμελάδα


2 κιλά βερίκοκα (ούτε πολύ ώριμα, ούτε πολύ άγουρα)
1 κιλό (καστανή) ζάχαρη
Το χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες


Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά: μία στρώση βερίκοκα – μία στρώση ζάχαρη εναλλάξ.

Αφήνουμε λίγο να ποτίσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το μείγμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη, και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα, βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι, να κρυώσει. Συνήθως φτάνουν 45 λεπτά για να πήξει η μαρμελάδα. Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε αεροστεγώς, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσοχή στα ζεστά βάζα. Δεν τα αφήνουμε πάνω σε κρύες επιφάνειες γιατί θα σπάσουν.