Υλικά

Για το φύλλο

300γρ αλεύρι ολικής άλεσης,
μισό ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο,
αλάτι,
30 γρ. χυμός μήλου συμπυκνωμένος

Για τη γέμιση:

1,2 κιλά μήλα
50γρ σταφίδες ή αποξηραμένα σύκα ή βερίκοκα,
50γρ κουκουνάρι ή καρύδια, αμύγδαλα,
χυμός 1 λεμονιού,
φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού.
κανέλα
γαρύφαλλο ή/και πιπερόριζα
γλυκάνισο

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε όλα τα υλικά της ζύμης με ένα πιρούνι και με γρήγορες κινήσεις σχηματίστε ένα ζυμάρι. Μόνο στο τέλος πλάστε με τα χέρια για πολύ λίγο για να μην μεταφέρετε ζέστη στη ζύμη. Αφήστε στο ψυγείο για 30′. Πλύνετε τη σταφίδα, ξεφλουδίστε τα μήλα, και κόψτε τα σε μικρά και λεπτά κομματάκια. Σε ένα μεγάλο δοχείο, βάλτε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε ένα βαθύ τηγάνι και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά. Απλώστε το φύλλο με τον πλάστη, βάλτε τη γέμιση και τυλίξτε σε ρολό ή ατομικές μεριδούλες. Ψήστε στους 200°C για 40 περίπου λεπτά.