Υλικά:

1 κιλό καλαμάρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
750 γραμμ. πατάτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 ml λευκό κρασί
καυτερή πιπεριά σε σκόνη προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα καλαμάρια. Κόβετε τα πλοκάμια μέχρι το ύψος των ματιών, πετάτε το κεφάλι, κατόπιν αδειάζετε τα καλαμάρια από το περιεχόμενο τους. Αφαιρείτε επίσης το μικρό διαφανές κόκαλο, ανοίγετε τα καλαμάρια, τα ξεπλένετε πολύ προσεκτικά και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Ξεφλουδίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο και το λιώνετε.

Ζεσταίνετε τις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το αφήνετε να λιώσει, προσθέτετε τα καλαμάρια και τα ροδίζετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτετε κατόπιν το λευκό κρασί, το λιωμενο σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε για 40 λεπτά. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις πλένετε. Τις κόβετε σε μικρούς κυβους. Ξεπλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε το κοτσάνι, τους σπόρους και τις λευκές σκληρές “κλωστούλες”.

Κόβετε τη σάρκα σε λεπτές λωρίδες. Αφού τα καλαμάρια ψηθούν προσθέτετε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και ανακατεύετε. Εάν χρειαστεί προσθέτετε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνετε και εν συνεχεία προσθέτετε την πιπεριά σε σκόνη. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα άλλο τηγάνι. Ρίχνετε τις λωρίδες από τις πιπεριές και τις σοτάρετε για 10 λεπτά. Τις προσθέτετε κατόπιν στα καλαμάρια. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και σερβίρετε αμέσως τα καλαμάρια με τα λαχανικά.