Υλικά συνταγής
1 κιλό χοιρινό σπάλα χωρίς κόκκαλο σε μερίδες
1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
1/2 κιλό σέλινο
2-3 μέτριες σελινόριζες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φέτες ή κομμάτια
2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλ. τσαγιού νερό ή σπιτικό ζωμό κρέατος
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι

Για το αυγολέμονο: 
2 αυγά
χυμό 1-2 λεμονιών
ζωμό από το φαγητό


Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε τα πράσα, τη σελινόριζα και το σέλινο και τα κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκ. περίπου. Κόβετε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες ή σε κομματάκια. Ψιλοκόβετε τον άνηθο. Ταμπονάρετε καλά τα κομμάτια κρέατος με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τη σελινόριζα, γιατί έτσι θα βγάλει το άρωμά της, μέχρι να μαλακώσει. Την αποσύρετε από τη φωτιά.

Ζεσταίνετε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα και τα χοντρά κοτσάνια του σέλινου και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ ακόμα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τις σελινόριζες, το ζωμό ή το νερό, το οποίο πρέπει να σκεπάζει το φαγητό, και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει, για 1:20 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Μισή ώρα περίπου πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε στη κατσαρόλα το σέλινο και τον άνηθο. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο: Ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών σε βαθύ γυάλινο σκεύος και τα χτυπάτε με σύρμα ή πιρούνι σε ελαφριά μαρέγκα. Προσθέτετε και τους κρόκους και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς προσθέτετε σιγά σιγά το ζουμί από το φαγητό, εναλλάξ με το λεμόνι. Αν το φαγητό σας έχει πολλά υγρά προσθέστε και λίγο κορν φλάουρ μέσα στα αυγά και χτυπήστε τα όλα μαζί.
Μόλις αισθανθείτε στο χέρι σας ότι ο πάτος του γυάλινου μπολ έχει ζεσταθεί από το ζεστό ζουμί, το αυγολέμονο είναι έτοιμο. Το ρίχνετε στη κατσαρόλα πάνω στο χοιρινό, το βγάζετε από τη φωτιά και κουνάτε τη κατσαρόλα γρήγορα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.