Για τον πουρέ σκόρδου

  • 2-3 κεφάλια σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι


Για τη ζύμη

  • 1 κ.γ. κοφτό μαγιά ξηρή
  • 120 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό


Για τα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια, ξερά, μεγάλα
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα
  • 50 γρ. ρόκα, φρέσκια

Oδηγίες

Για τον πουρέ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα σκόρδα στη μέση οριζόντια και τα βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ με την κομμένη μεριά προς τα πάνω.
  • Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν για 45-50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας για να βγει ο αρωματικός πολτός του σκόρδου από μέσα.
  • Βάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και τον κρατάμε στο πλάι.

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και την αγαύη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια ή με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολάκι σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.


Για τα κρεμμύδια

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και το κάθε μισό σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  • Μετά το δεκάλεπτο, και όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά (τα κρεμμύδια βγάζουν πολλά υγρά, τα οποία όμως σταδιακά εξατμίζονται), χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ωραίο χρώμα. Αυτό μπορεί να πάρει 5-10 λεπτά ακόμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την πίτσα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι τη ζύμη σε διάμετρο 25-30 cm.
  • Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε ελαφρά με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφη τη περιφέρεια της πίτσας ( το γύρο γύρο).
  • Απλώνουμε 1 κ.σ. από την πάστα σκόρδου από πάνω βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά την πίτσα σε ένα ταψί βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε με τα τοματίνια κομμένα από πάνω και τη φρέσκια ρόκα.
  • Τον υπόλοιπο πουρέ σκόρδου τον βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο, τον σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τον κρατάμε καλά κλεισμένο στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες ή για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη.


πηγή:akispetretzikis.com