Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 1 αβγό, μέτριο
  • 1 κ.σ. νερό, παγωμένο
  • 1 κρόκο, από μέτριο αβγό, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για τη lemon curd

  • 2,5 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

Για τη στρώση raspberries

  • 400 γρ. πουρέ raspberry, κτψ
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. αγάρ αγάρ

Για το σερβίρισμα

ξύσμα λεμονιού

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
  • Τρίβουμε το μείγμα καλά με τα χέρια μας, μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην λιώσει το βούτυρο η θερμότητα των χεριών μας.
  • Προσθέτουμε το αβγό, το νερό, και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά ελαστική.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 10 λεπτά να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 27 εκ.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη στη φόρμα.
  • Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας.
  • Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη με ένα μαχαίρι ώστε να έχει ύψος 2 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα.
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε μια μεμβράνη.
  • Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος πάνω στη μεμβράνη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα ωμά όσπρια.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε πως δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10-20 λεπτά.

Για τη lemon curd

  • Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αβγά, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από τα λεμόνια, και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Στραγγίζουμε τη ζελατίνη καλά με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη.
  • Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο.
  • Αδειάζουμε τη lemon curd στην τάρτα και απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.

Για τη στρώση raspberries

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον πουρέ raspberries, τη ζάχαρη, το αγάρ-αγάρ, και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήνουμε τον πουρέ να πάρει μια βράση και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά το μείγμα.
  • Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα πάνω από την παγωμένη lemon curd.
  • Μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο και αφήνουμε για 3 ώρες να σφίξει εντελώς.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ξύσμα λεμονιού.
πηγή:akispetretzikis.com