Tα υλικά:

Για τη βάση

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φύλλο κουρού

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 400 γρ. γάλα, 3,5%, χλιαρό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, Ντιζόν
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι
  • σάλτσα BBQ

Oδηγίες 

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. με το βούτυρο, την πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη το φύλλο κουρού σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
  • Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
  • Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος, ώστε να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ειδικό βάρος με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά της ντομάτας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τα 150 γρ. τσένταρ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε τη μπεσαμέλ.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα
  • Απλώνουμε το μείγμα του κιμά πάνω από την πίτα φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνειά της.
  • Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.
  • Πασπαλίζουμε με τα 50 γρ. τσένταρ και ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  • Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με θυμάρι, και σερβίρουμε προαιρετικά με σάλτσα BBQ.
πηγή:akispetretzikis.com