Τα υλικά:

Για το τυρί

  • 50 γρ. κάσιους
  • 250 γρ. νερό
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • χυμό λεμονιού
Για τη ζύμη

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι, ξερό
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1/2 κ.γ. βασιλικό, ξερό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την πίτσα

  • 1-2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • ρίγανη, φρέσκα φύλλα, για σερβίρισμα
Oδηγίες:

  • Μουλιάζουμε τα κάσιους σε ένα μπολάκι με αρκετό νερό για 2-3 ώρες.
  • Τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτοντας και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τυρί και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  • Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά συνεχόμενα. Το μείγμα θα φαίνεται σαν κομμένο.
  • Μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει πολύ πηκτό και η υφή του να είναι σαν λιωμένο τυρί ανακατεύοντας συνέχεια να μην κολλήσει.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει καλά το σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά .
  • Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα για 5-8 λεπτά.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολάκι το οποίο έχουμε λαδώσει σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει.
  • Ζυμώνουμε ελαφρά, το χωρίζουμε στα 2 και ανοίγουμε με το πλάστη και λίγο αλεύρι σε διάμετρο 25-30 εκ. Το ζυμάρι βγάζει μία μεγάλη ή δύο κανονικές πίτσες.
  • Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφη τη περιφέρεια της πίτσας (το γύρο γύρο).
  • Απλώνουμε τη σάλτσα τομάτας στο ζυμάρι, από πάνω τις φέτες ντομάτας και τα κομμάτια από τυρί κάσιους. Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά την πίτσα σε ταψί.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα ρίγανης ή βασιλικού.
πηγή:akispetretzikis.com