Υλικά
Χταπόδι 2 κιλά
Κόκκινο ξηρό κρασί 1 φλυτζάνι τσαγιού
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι τσαγιού
Ζάχαρη 1 κουταλιά σούπας
Μπαχάρι 2-3 κόκκους
Φύλλα δάφνης 1-2
Αλάτι - πιπέρι 1/2 κουτάλι σούπας
Ξύδι 1/2 φλυτζάνι (καλό)
Κρεμμύδια ξερά 2 μεγάλα χοντροκομμένα
Ντοματοπολτός 2 κουταλιές σούπας γεμάτες

Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Το βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με το νερό που θα βγάλει από μόνο του και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει. Αδειάζουμε το πρώτο νερό και στραγγίζουμε καλά το χταπόδι. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το λάδι να σοταριστούν και ξαναβάζουμε το χταπόδι μέσα . Σβήνουμε με το κρασί μας και το ξύδι , προσθέτοντας παράλληλα και μισό φλυτζάνι νερό. Ρίχνουμε και όλα τα άλλα υλικά μέσα μαζί με τον ντοματοπολτό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι το χταπόδι να μείνει με την σάλτσα του.