Υλικά

1 πρέζα αλάτι
300 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη βανίλιας και το βούτυρο σε κύβους.

Χτυπάμε με το φτερό ίσα ίσα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, για περίπου 2-3 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα. Δεν ανακατεύουμε τη ζύμη για πολλή ώρα για να γίνουν τα μπισκότα μας τραγανά, και να μην απλώσουν στο ταψί. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό που δεν έχει πολλή γλουτένη και κάνει τα μπισκότα ακόμα πιο “μπισκοτένια”.

Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τη “δέσουμε” και λίγο με τα χέρια μας ζυμώνοντας ελαφρά και δημιουργώντας μια μπάλα.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.

Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ταψί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ώστε να σφίξει ελαφρά.
Επαναλάμβανουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη μισή ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε σε τετράγωνα μπισκότα 5 εκ.

Βάζουμε τα μπισκότα σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα αφήνοντας 1 εκ. κενό μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη. Θα φτιάξουμε περίπου 20- 25 μπισκότα.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 20 λεπτά.
Τα μπισκότα πρέπει να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα αλλά θα είναι μαλακά μόλις βγουν από τον φούρνο. Όσο κρυώνουν τόσο θα σφίγγουν.

Σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com