Υλικά

550 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)
50 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
150 γραμ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα) (το ξύσμα)
1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
1/2 κ.γλ μαστίχα σε σκόνη
Για τη γέμιση
6 κ.σ. πραλίνα
200 γραμ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Για το ωραιότερο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και πραλίνα, θρυμματίζουμε πρώτα τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35οC) και τα διαλύουμε. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Διαβάστε περισσότερα μυστικά για τη μαγιά εδώ.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός.


Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄.

Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.

Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα.

Τα χτυπάμε με σύρμα να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά.

Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας.

Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.

Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε τρία φιτίλια.

Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40×15.

Αλείφουμε κάθε φύλλο με πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τη σοκολάτα.

Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.

Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια, ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα πλέκουμε κοτσίδα.

Το μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. (βουτυρωμένη) με τρύπα στη μέση.

Εναλλακτικά κλείνουμε την κοτσίδα σε κουλούρα και στη μέση βάζουμε αντικείμενο (πυρίμαχο) για να μην κλείσει η τρύπα με το φούσκωμα.

Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το γεμιστό τσουρέκι αν ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού φουσκώσει ξανά το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό.

Επειδή με το άλειμμα του πινέλου συρρικνώνεται ελαφρά το αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά του.

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσει. Τα τελευταία 10΄ το ξεφορμάρουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο να ροδίσει ομοιόμορφα.

Εναλλακτικά, μπορούμε αντί να κλείσουμε το γεμιστό τσουρέκι σε κουλούρα, να το αφήσουμε σε μακρόστενη κοτσίδα.

Το βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και το ψήνουμε όπως περιγράφεται.

*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

Πηγή: argiro.gr