Υλικά

1/2 φλ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλ. καλαμποκέλαιο (ή ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο)
3/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)
1/3 φλ. σουσάμι
1/2 φλ. σόδα αναψυκτικό

Εκτέλεση

Για τα καλύτερα νηστίσιμα μπισκότα, που είναι αφράτα και τραγανά μαζί, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαλακή μαργαρίνη το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά με το σύρμα για λίγα λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ. Εγώ το θεωρώ περιττό σε αυτή την συνταγή.

Διαλύουμε τη σόδα μαγειρικής στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Προσοχή: διαλύστε τα σε ψηλό σκεύος γιατί φουσκώνει και χύνεται. Και καλύτερα, διαλύστε τα πάνω από το μπολ με τα υλικά, ώστε αν χυθεί να πέσει στο μίγμα. Προσθέτουμε το γαρίφαλο.
Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, και με το χέρι ή με σπάτουλα, απαλά, ζυμώνουμε να απορροφηθεί το αλεύρι.
Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε με μαχαίρι ή με κουπ πατ. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σουσάμι και τη σόδα (αναψυκτικό). Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο βρεγμένο με σόδα σουσάμι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα, αραιά το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε τα νηστίσιμα μπισκότα για περίπου 20 λεπτά, στους 160 βαθμούς C στον αέρα, ή στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα να τραβήξουν την υγρασία τους για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Παραμένουν τραγανά μέχρι το τελευταίο. Τα διατηρούμε σε σκεύος κλεισμένα αεροστεγώς με καπάκι που σφραγίζει.

Πηγή: argiro.gr