Υλικά

1/2 πακέτο ρεβίθια (250 γραμ.)


1/2 πακέτο κουκιά ξερά (250 γραμ.)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.γλ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε περισσότερο μαϊντανό)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
κυπριακές πίτες
κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αγγούρι ψιλοκομμένο
φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
ταχίνι ή γιαούρτι
πάπρικα

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τα νηστίσιμα σουβλάκια με φαλάφελ, από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μπολ τα όσπρια και τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό και μία πρέζα (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλα) μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες, μετά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία!

Τα αλέθουμε στη μηχανή του κιμά, αν έχουμε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό), ή αλέθουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30΄ στο ψυγείο, να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σουτζουκάκια με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 εκ. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω. 


Πρώτος τρόπος σερβιρίσματος

Ζεσταίνουμε λίγο τις πίτες και τις ανοίγουμε στη μέση (θήκη σαν τσέπη). Βάζουμε μέσα στο σουβλάκι 2-3 φαλάφελ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και ό,τι άλλο μας αρέσει από τα προτεινόμενα συνοδευτικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός 

Δεύτερος τρόπος σερβιρίσματος

Σερβίρουμε τα νηστίσιμα σουβλάκια ζεστά ή κρύα με ψιλοκομμένη αγγουροντομάτα σαλάτα και ταχίνι ή γιαούρτι

Πηγή: argiro.gr