Είναι εξαιρετικά εύκολο κι όταν το ξεκινήσετε, δεν θα ξαναπάρετε ψωμί από τον φούρνο…

Πάμε να ζυμώσουμε λοιπόν…

Έχουμε μια βαθιά λεκάνη, καλύτερα μεταλλική αν υπάρχει, μισό πακέτο αλεύρι ολικής άλεσης, μισό πακέτο λευκό, δυο φακελάκια ξερή μαγιά, αλάτι, λίγο λάδι και δυόμιση ποτήρια νερό.

Θα χρειαστούμε επίσης σουσάμι, ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην λεκάνη, ρίχνουμε τα δυο φακελάκια ξερή μαγιά, λίγο νεράκι χλιαρό και ανακατεύουμε να λιώσουν, σκεπάζουμε με ζελατίνα κουζίνας και αφήνουμε την μαγιά μέχρι να κάνει ζύμωση, όταν βγάλει φουσκαλίτσες είναι έτοιμο.

Αμέσως μετα βάζουμε λίγο αλάτι, μια κουταλιά της σούπας περίπου, ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι, το αλεύρι μας λίγο λίγο και χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας και συμπληρώνουμε νεράκι τόσο, μέχρι η ζύμη μας να ζυμώνεται άνετα και όχι σφικτά.

Την ζυμώνουμε κάνα πεντάλεπτο και όπως είναι στην λεκάνη, την κάνουμε μια μπάλα, την σκεπάζουμε με ζελατίνα κουζίνας και από πάνω με κάτι που να σκεπάζει όλη την λεκάνη, εγω βάζω ένα τραπεζομάντηλο κουζίνας ας πούμε, την βάζουμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου τρία τέταρτα θα χρειαστεί.

Αν βάλετε τον φούρνο στους 50 βαθμούς, μπορείτε να βάλετε μέσα την λεκάνη όπως είναι σκεπασμένη, εννοείται ότι τον φούρνο τον κλείνουμε μετά, αρκεί αυτό το ζεστό περιβάλλον.

Βγάζουμε έξω την λεκάνη με την ζύμη, ανάβουμε πάλι για λίγο τον φούρνο να ξαναζεσταθεί πέντε λεπτά και ξαναζυμώνουμε, την ζύμη μας, ρίχνοντας μέσα και τους σπόρους.

Αν κολλάει λίγο η ζύμη στο ζύμωμα, βάλτε λίγο λαδάκι στ χέρια σας και αμέσως θα την ζυμώνετε τέλεια!

Μεταφέρετε την ζύμη σε ταψί η φόρμες για ψωμί, αφού τα λαδώσετε, εκτός αν είναι αντικολλητικά και την ξαναβάζετε στον ζεστό, αλλά σβησμένο φούρνο, για μισή ώρα ακόμη για να ξαναφουσκώσει.

Επειδή η ζύμη με το φούσκωμα θα διπλασιαστεί, θα πρέπει να διαλέξετε το σωστό σκεύος για να το χωρέσει.

Μόλις φουσκώσει, ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις και ψήνετε για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου.

Για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, τα πιάνουμε με πετσέτα, τα αναποδογυρίζουμε και τα χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα, αν είναι ψημένα, κάνουν κούφιο ήχο.

Τώρα τι να σας πω… ότι θα μοσχοβολήσει ο τόπος από το ψωμί που θα ψήνεται και μόλις βγει θα θέλετε να το φάτε όλο;

Αφήστε, δεν σας λέω τίποτα, θα το διαπιστώσετε μόνοι σας…

Η δημιουργία στην κουζίνα αποβάλλει το άγχος, να το θυμάστε.