Υλικά

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
8 αυγά (τα 2 για τη γέμιση)
1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμ. ανθότυρο τριμμένο
300 γραμ. φέτα τριμμένη
300 γραμ. κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο τριμμένο
300 γραμ. κασέρι τριμμένο
300 γραμ. μοτσαρέλα
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την τυρόπιτα με κανταΐφι, τρίβουμε πρώτα όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη μέσα σε μπασίνα (μεγάλο μπολ). Προσθέτουμε τα 2 από τα 8 αυγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, μακρόστενο πυράντοχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.

Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι (το ανοίγουμε με τα δάχτυλα) στο πυράντοχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το ανοίξουμε με τα δάχτυλα, να αφρατέψει. Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια.


Χτυπάμε σε μπολ τα υπόλοιπα 6 αυγά με το γάλα και περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε το σκεύος με την πίτα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250οC, στον αέρα.

Όταν τοποθετήσουμε την τυρόπιτα στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνουμε για 50΄, ώσπου να ροδίσει καλά.

Πηγή: argiro.gr