Πεντανόστιμη παραδοσιακή τυρόπιτα
tiropita-roumeliotiki-603x350_1600x640
Γεύσεις

Πεντανόστιμη παραδοσιακή τυρόπιτα

Αυτή η εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας είναι αφράτη και τραγανή και φουσκώνει σαν το σουφλέ τυριού

Υλικά

1½ πακέτο φύλλο κρούστας
400 γραμ. φέτα
200 γραμ. ανθότυρο
4 αυγά
1 κ.γλ. μπέικιν (κοφτό)
1½ φλ .νερό χλιαρό
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 αυγό χτυπημένο
1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρήματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.


Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση. Προσθέτουμε το μπέικιν και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά. Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.

Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους. Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.

Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο της πίτας. Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μείγμα των αυγών. Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά. Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί. Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε στην τυρόπιτα.

Καλύπτουμε με τα τρία στεγνά φύλλα κρούστας την επιφάνεια της τυρόπιτας. Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην πίτα. Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας. Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά. Χαϊδεύουμε την πίτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.

Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια της τυρόπιτας να βραχούν τα φύλλα καλά.

Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε χαράζουμε την τυρόπιτα μέχρι κάτω όμως. Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε .

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε την τυρόπιτα στις αντιστάσεις, στους 190 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50′ μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.

Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10′ με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της. Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα