Το μπρόκολο είναι διατροφικός θησαυρός, τόσο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, την χαμηλή του θερμιδική αξία, όσο και για την αντικαρκινική του δράση.

Όμως οι γιατροί επιμένουν πως το μαγείρεμα, είναι ένας από τους βασικούς μας συμμάχους ενάντια στον καρκίνο, που μπορεί όμως πολύ εύκολα να γίνει εχθρός.

Συγκεκριμένα το μπρόκολο χάνει την αντικαρκινική του δράση αν βραστεί περισσότερο από 6 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και αν μπει στο φούρνο ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική. (Σουηδικό περιοδικό Näringsmedicinskt tidskrift nr 5 - 2006).