Ένα “χοντρό” κρέας πολύ νόστιμο και φθηνό, που μπορούμε να το απολαύσουμε και να το εκτιμήσουμε.

Από εκλεκτός μεζές των χασάπηδων και απομακρυσμένες κρεατοφαγικές πιάτσες, η προβατίνα βρίσκεται τελευταία σε καλά εστιατόρια και ταβέρνες περιωπής.

Κάποτε, ήταν κρέας παρακατιανό και φθηνό. Σήμερα, το πρόβατο και ιδιαίτερα η προβατίνα, εξακολουθεί να είναι ένα φθηνό κρέας, αλλά έχει πια αποκτήσει αίγλη. Είναι, θα λέγαμε, το νέο “αρνάκι γάλακτος” για τους σοβαρούς κρεατοφάγους.

Δεν είναι δύσκολο να ψήσουμε προβατίνα στα κάρβουνα, αρκεί να υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις όπως: καλό κρέας, σιτεμένο από 8-12 ημέρες σε ψυγείο του χασάπη, και κατάλληλη κοπή του κρέατος σε μπριζολάκια 1,5 περίπου πάχους.

Επειδή όμως η προβατίνα δεν είναι μαλακό κρέας, γι αυτό υπάρχει ένα κόλπο που θα την μαλακώσει.

Περνάμε το κρέας με ακτινίδιο, κάνοντας μαλάξεις, και αυτό το επαναλαμβάνουμε, μέχρι να αποθηκεύσουμε το κρέας μας στο ψυγείο, μαζί με τα λεπτοκομμένα κομμάτια από το ακτινίδιο.

Τα υγρά από το ακτινίδιο περιέχουν οξέα που θα μαλακώσουν και το πιο σκληρό κρέας, που ετοιμάζεστε να το βάλετε πάνω στην ψησταριά σας.

Το ακτινίδιο θα αφήσει μια γλυκιά επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα, και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο.

Όσο για την φωτιά, αυτή θα πρέπει να είναι δυνατή, και όχι μέτρια όπως συνηθίζεται να λέγετε

Τέλος, απαραίτητο είναι το αρκετό αλάτι, γιατί το κρέας το τραβάει, ρίγανη, και λίγο πιπέρι. Πάνω στα κάρβουνα τα γυρνάμε το πολύ 2 με τρεις φορές, όχι περισσότερες γιατί το κρέας μας θα στεγνώσει.