Εισαγωγή
Πεντανόστιμη αλμυρή λιχουδιά που μπορεί να αποτελέσει είτε το κύριο γεύμα είτε μία πολύ καλή πρόταση για ένα ελαφρύ βραδινό με μια παγωμένη μπύρα!

Υλικά
3-4 μελιτζάνες
2 μπάλες φρέσκιας μοτσαρέλας
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ( ή δύο φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη )
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
ρίγανη
φύλλα βασιλικού
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Κόβουμε τις μελιτζάνες στο μάκρος σε λεπτές φέτες ( όχι ...τσιγαρόχαρτα ). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου μισή ώρα σε σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν.

Τις ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό, τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη στο ταψί. Με ένα πινέλο τις λαδώνουμε από τη μία πλευρά, τις γυρίζουμε και τις λαδώνουμε και από την άλλη.

Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τις γυρνάμε και από την άλλη και τις αφήνουμε πάλι μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματάκια κονκασέ ή τη φρέσκια ντομάτα, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε περίπου δύο φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, παίρνουμε μία ποσότητα και σκεπάζουμε με αυτή τον πάτο του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε για το φαί μας. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες ( και την κάθε μία φέτα στα δύο ).

Παίρνουμε μία μία τις φέτες της μελιτζάνας, και στην άκρη κάθε μίας βάζουμε ένα κομμάτι και τυλίγουμε. Τοποθετούμε το ένα ρολό δίπλα στο άλλο, σε διάταξη.
Μόλις τελειώσουμε, περιχύνουμε το φαγητό με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα.

Γαρνίρουμε με φυλαράκια βασιλικού και σερβίρουμε, κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου. Μία καλή ιδέα είναι να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με δροσερό γιαούρτι σακούλας, πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα!