Εισαγωγή
Ένα πιάτο χωρίς γλουτένη και αρκετά πλήρες από διατροφική άποψη, που μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα "σαρακοστιανό" τραπέζι, αλλά πάνω απ' όλα ένα cruelty free γεύμα.

Υλικά
1 μπρόκολο
6 καρότα
250 γρ. κεχρί
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά φλωρίνης
1 συσκευασία tofu με γεύση γαρίδας
200 ml τοματοπολτό
Λίγο ελαιόλαδο, ριγανέλαιο, αλατοπίπερο
Λίγη κρέμα κουνουπιδιού (από τη συνταγή "Vegan καρμπονάρα με κρέμα κουνουπιδιού")
1 μαρούλι
Λίγα φύλλα σπανάκι, ελιές, αλάτι, μηλόξυδο, ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Κόβω το μπρόκολο σε τούφες και το πλένω μέσα σε ξύδι. Καθαρίζω τα καρότα και τα βράζω μαζί για 10-15 λεπτά, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Τα αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να κρυώσουν.

Παίρνω 2 κούπες από το ζωμό των λαχανικών, προσθέτω τον κουρκουμά και το κεχρί (αφού το έχω ξεπλύνει πάρα πολύ καλά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει κίτρινο το νερό) και τα βράζω περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πιει σχεδόν όλο τον ζωμό και να κάνει στην επιφάνεια τρύπες. Το κατεβάζω από τη φωτιά, τρίβω λίγο πιπέρι και προσθέτω μία κουταλιά miso. Ανακατεύω καλά να πάει παντού και το αφήνω στην άκρη να πιει και τα υπόλοιπα υγρά.


Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και την πιπεριά, τα σοτάρω 2 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με ριγανέλαιο, προσθέτω τα κομματάκια tofu γαρίδα, τα γυρνάνω να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές (προσέχοντας να μην καούν τα λαχανικά) και μετά προσθέτω τον τοματοπολτό. Βάζω και λίγο νερό να το αραιώσω, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη καρύδας, ανακατεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα και το σαγανάκι είναι έτοιμο!

Σερβίρω το κεχρί με τη σάλτσα από το σαγανάκι και τις γαρίδες δίπλα.

Τα βραστά λαχανικά με λίγο αλάτι και λεμόνι και δίπλα την κρέμα κουνουπιδιού (σε προηγούμενη συνταγή την είχαμε χρησιμοποιήσει ως σάλτσα τύπου "καρμπονάρα" για ζυμαρικά, σε αυτό το γεύμα μπορώ να την προτείνω σαν ντιπ, αντί για ταραμοσαλάτα, ειδικά αν της έχω βάλει και λίγο παραπάνω σκόρδο).

Σαλάτα με τα φύλλα μαρουλιού και σπανακιού καλά πλυμμένα και χοντροκομμένα, με λίγο λάδι, μηλόξυδο και ελιές. Αν δεν έχουμε αλεργία στη γλουτένη συνοδεύουμε απαραίτητα με λαγάνα (κατά προτίμηση μαύρη) ή προζυμένιο ψωμί

Πηγή άρθρου: TastyDay.gr