Υλικά
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζάνι τρίμα φρέσκου ψωμιού
1 κιλό ζυμαρικά
1 κιλό μανιτάρια ανάμεικτα σε χοντρές φέτες ( πχ άσπρα μανιτάρια στρογγυλά, κρέμινι, σιτάκε κα )
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 του φλιτζανιού φρέσκια κρέμα
Τυρί μασκαρπόνε (περίπου 1/2 κιλό), σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ή βασιλικό φρέσκο


Εκτέλεση
Λιώνουνε 1/2 κουταλιάς της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Όταν το βούτυρο σταματήσει να αφρίζει, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά (περίπου 4-5 λεπτά). Μεταφέρουμε τα ψίχουλα του ψωμιού σε ένα πιάτο και καθαρίζουμε το τηγάνι με μια χαρτοπετσέτα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και κρατάμε ενάμισι φλιτζάνι από το νερό που τα βράσαμε.

Εν τω μεταξύ, λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με το μισό από το νερό που φυλάξαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών και το βράζουμε μέχρι να γίνει μία κρεμώδης σάλτσα.

Προσθέτουμε στα ζυμαρικά τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε, αν χρειάζεται, κι άλλο νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει, για να παραμείνουν τα ζυμαρικά «υγρά».

Μεταφέρουμε τα μακαρόνια σε ένα μεγάλο μπωλ, τα πασπαλίζουμε το φρυγανισμένο ψωμί ψίχουλα και το σχοινόπρασο ή τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
Πηγή:tastyday.gr