Της Βάσιας Μπάκα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 
Στα Πεύκα Θεσσαλονίκης εδώ και 18 χρόνια γράφεται καθημερινά μια ιστορία από εκείνες που θα μπορούσαν να αποτελούν στα χέρια ενός σκηνοθέτη ένα καλό σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Ο Αργύρης Κουμτζής διαγνώστηκε μόλις στην ηλικία των 10 μηνών με σοβαρή ασθένεια. Το «ατροφικό οπτικό νεύρο» τον έκανε να μην μπορεί να δει τον κόσμο, πρόβλημα το οποίο έχουν και οι δύο γονείς του. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον 18χρονο σήμερα Αργύρη να δώσει μάχη απέναντι στην ίδια τη ζωή και να βγει νικητής. Χωρίς ποτέ να μεμψιμοιρήσει για την ιδιαιτερότητά του, ο μικρός, με πρωτοφανή δύναμη ψυχής, έκανε το ντεζαβαντάζ του να μοιάζει λίγο για να του στερήσει την ίδια τη ζωή.

Αυτό ωστόσο που δεν μπόρεσε να του κάνει η ίδια η μοίρα πήγε να γίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την απόφαση του ιδρύματος να του στερήσει τη δυνατότητα να δοκιμάσει την τύχη του στο Φυσικό, λόγω έλλειψης όρασης. Οπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε κύμα αντιδράσεων.

ΣΑΛΟΣ. Η είδηση της μη αποδοχής του Αργυρή Κουμτζή από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πήρε μεγάλη έκταση. Ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, στο οποίο απευθύνθηκε με επιστολή του ο ίδιος ο Αργύρης, αιτιολόγησε την άρνηση αποδοχής του μαθητή υποστηρίζοντας ότι στη σχολή δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι με αναπηρία που έχουν ολική τύφλωση και ολική αναπηρία άνω άκρων, καθώς εκτιμάται πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο 30% των μαθημάτων, που είναι εργαστήρια.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών, ο οποίος έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με τον ίδιο να υπόσχεται άμεση τακτοποίηση του προβλήματος και γενικότερα αναθεώρηση του καθεστώτος εισαγωγής μαθητών με ειδικές ανάγκες σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επανεξετάζουμε τις διατάξεις που συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ εργαζόμαστε για την παροχή των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».

AΓΩΝΙΣΤΗΣ. Ο Αργύρης έχει δείξει από πολύ μικρή ηλικία ότι είναι ένας πρωταθλητής της ζωής. Εχοντας έφεση στις θετικές επιστήμες, διακρίθηκε από πολύ νωρίς στα Μαθηματικά, μια αγάπη που πήρε από τον παππού του. Η επιμονή του τον οδήγησε στην κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στη Μαθητική Ολυμπιάδα, ενώ έχει λάβει αρκετές διακρίσεις και σε διαγωνισμούς της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, με τον ανταγωνισμό μάλιστα να είναι από αρτιμελείς μαθητές.

Στις ασχολίες του εντάσσεται και το σκάκι, καθώς έχει κατακτήσει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών, ενώ έχει διαγωνιστεί εκπροσωπώντας με επιτυχία την Ελλάδα και σε διεθνή τουρνουά, αντιμετωπίζοντας ενήλικους. «Η δεξιότητά του στο πνευματικό αυτό άθλημα φάνηκε από την ηλικία των πέντε ετών, όταν του παρέδιδα τα πρώτα μαθήματα, με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα να με κερδίζει με μεγάλη ευκολία», μας λέει ο πατέρας του χαμογελώντας.

Σήμερα, ο Αργύρης συνεχίζει τα μαθήματά του με δάσκαλο σκακιού που τον επισκέπτεται στο σπίτι, ενώ σχεδόν ποτέ δεν λείπει από τις δίωρες σαββατιάτικες συναντήσεις στον Σκακιστικό Σύλλογο των Πεύκων Θεσσαλονίκης.

Στις ασχολίες του εντάσσεται και η λογοτεχνία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας και όταν έχει χρόνο προπονείται στην κολυμβητική ομάδα «Αλμπατρος». Τον χειμώνα δοκιμάζει τις ικανότητές του και στο σκι, δείχνοντας την άσβεστη θέλησή του για ζωή.

ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Μιλήσαμε με τον Αργύρη αργά το απόγευμα μίας κοπιαστικής ημέρας. Μετά το καθημερινό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει γυμναστήριο, διάβασμα και ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, μας είπε για όλο αυτό που έγινε με το Αριστοτέλειο: «Δεν ζητώ τίποτε άλλο από την ευκαιρία στο όνειρο. Κάποιος πρέπει να διεκδικήσει τα αυτονόητα».

Ο πατέρας του Αργύρη, Σωτήρης Κουμτζής, αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την αντίδραση του γιου του όταν έμαθε πως οι πόρτες του ΑΠΘ είναι κλειστές.

«Ο Αργύρης αντέδρασε πολύ ψύχραιμα και ώριμα. Είναι έτσι και αλλιώς πολύ ώριμος για την ηλικία του». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ενοχλήθηκαν από αυτή τη «ρατσιστική απόφαση», όπως τη χαρακτηρίζει. Η οικογένεια ωστόσο είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε τελική απόφαση, καθώς έχει μάθει να παλεύει. Το γεγονός εξάλλου πως, με εξαίρεση τον μικρό γιο της οικογένειας, Χρήστο, που βλέπει κανονικά, και ο άλλος αδερφός του Αργύρη είναι τυφλός έχει κάνει την πενταμελή οικογένεια να παλεύει με όλες τις αντιξοότητες που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο.

Παρ' όλα αυτά, η καθημερινότητα, λέει ο Σωτήρης Κουμτζής, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή μιας αρτιμελούς οικογένειας: «Δεν διαφέρουμε σε κάτι. Εχουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες, αλλά ζούμε μια φυσιολογική ζωή». Στέλνει ωστόσο και ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία, λέγοντας πως «αυτοί που γκρινιάζουν προφανώς δεν ξέρουν τι θα πει να έχεις πραγματικά προβλήματα».

 

 

Παρέμβαση Αρβανιτόπουλου και Γκιουλέκα

Μετά την τεράστια διάσταση που πήρε το θέμα της μη αποδοχής του Αργύρη Κουμτζή στο ΑΠΘ, ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε ήταν ο Μακεδόνας υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας. Σε επικοινωνία που είχε με την οικογένεια, ενημερώθηκε ακριβώς για το θέμα και δεσμεύτηκε πως θα γίνει το καλύτερο δυνατό για να δοθεί μια λύση. Η ίδια αντίδραση υπήρξε και από το γραφείο του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, δείχνοντας το ενδιαφέρον του.

Μέχρι να δοθεί οριστική λύση, ο Αργύρης δεν θα σταματήσει την προσπάθεια, αφού συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του και το διάβασμα, με στόχο μια θέση στο όνειρο. Εξάλλου, εδώ και 18 χρόνια έχει μάθει να βγαίνει νικητής με τη δύναμη της ψυχής του.